Queer Kunstenaars

Spaarnwouderstraat 124, Haarlem
(nabij de Amsterdamse Poort)

Echoes of Being

5 - 15 september 2024

DORIS VAN LADESTEIJN 


"Fuck your gender performance" is geïnspireerd door Judith Butler's theorie over genderperformance, die zich richt op de uitdrukking van genderidentiteit door gedrag en de herhaling daarvan. Deze herhaling creëert categorieën waarin van mannen en vrouwen wordt verwacht dat ze zich gedragen volgens hun waargenomen “essentie."


Met Fuck your gender performance wil ik weg van deze hokjes en terugkeren naar de mens. Ik nodig mijn publiek uit om deel te worden van mijn kunstwerk door een gevoel van vervreemding te creëren rondom gender, met als doel onze perceptie van gender te veranderen, bewust te worden over de vooroordelen die gepaard gaan met gender performance en elkaar wat meer als mens gaan zien.


BOUKJE KEMPER 


Boukje Kemper, recent afgestudeerd aan de Swedish School of Textiles, is een opkomende kunstenaar die de grenzen van textielontwerp verlegt. Met een masterdiploma in Textiel- en Modeontwerp en een bachelor in Schone Kunsten, brengt zij een unieke kijk op het vakgebied.

Boukje’s werk onderzoekt hoe breiontwerp buiten traditionele contexten, zoals mode, kan worden toegepast. Haar Youko-collectie toont haar innovatieve gebruik van Japans papiertouw. Door gebruik te maken van de inherente lichtheid en transparantie van het materiaal, transformeert zij breien in een medium voor het creëren van boeiende ontwerp- en kunstelementen.


Terwijl technologie onze wereld blijft vormen, viert Kempers werk de blijvende waarde van vakmanschap. Door traditionele technieken te mengen met moderne tools, creëert zij textielontwerpen en kunst die zowel innovatief als tijdloos zijn.


MATTIA RUBINO 


Het werk van Mattia, bestaande uit schilderijen in acrylverf, houtskool en grafiet, dringt diep door in de emotionele toestand en het onderbewustzijn van de toeschouwer. Zijn schilderijen zijn expressief rauw, gevormd uit chaos, ingekaderd tijdens het maakproces, en balanceren tussen imperfecties en details. Media wordt gespat als gefragmenteerde herinneringen—die elkaar aanvullen en zoeken naar intieme menselijke perspectieven. Door abstracte figuratieve vormen verkent hij thema's zoals sterfelijkheid en de dualiteit van het bestaan, waarbij zowel schoonheid als het woeste wordt onthuld.


Het werk van Mattia benadrukt de filosofische benadering van de kunstenaar, die de exacte momenten van zelfrealisatie vastlegt waarin hij zelfreflectie aanmoedigt, de onvoorspelbaarheid van het leven omarmt en obsessieve controle loslaat. Hij moedigt ons aan om onze vleugels te bouwen terwijl we de chaos betreden en onze ware essentie verkennen. Mattia’s werk nodigt ons uit om schoonheid in anarchie te vinden en ons innerlijke kind te ervaren te midden van anderen.


INDI DE PINDI


Indi de Pindi creëert divers werk geïnspireerd door psychologie. In haar creaties snijdt Indi thema's aan zoals liefdesverdriet, burn-out en groepsdruk. Haar werken belichten de verschillende moeilijkheden die wij als mens doormaken en hoe deze zich manifesteren. Dit komt tot uiting in sculpturen, fotografie en performance-art.


Voor Echoes of Being richt Indi zich op zelfbeeld. Ze onderzoekt hoe externe prikkels onze eigen visie beïnvloeden en hoe dit ons zelfbeeld vormt. Dit thema wordt overgebracht door een reeks schilderijen die voortkomen uit uitgebreid onderzoek. Door verschillende technieken toe te passen, waaronder sculpturen en performance, wil Indi de ervaren gevoelens van deze externe druk vertalen en overbrengen.


HANS DUIVENVOORDEN 


Duivenvoorden heeft orde gebracht zijn collectie modeltekeningen. Tekeningen van modellen, al dan niet gekleed, poserend voor kunstenaars. Na verloop van tijd herwaardeert en bekijkt hij de modeltekeningen met de vraag: bewaren of verscheuren? "Met dat laatste kunnen we twee dingen doen. Weggooien of recyclen’’, aldus Duivenvoorden. Bij het neerdwarrelen van de verscheurde delen gebeurt er iets wonderlijks. De delen vallen vanzelf op hun plek, samen met ‘scheurlingen’ van eerdere tekeningen.


Zo gaan de collages een eigen leven leiden. De kunstenaar wordt Schepper naast God.

"Met recyclen pas ik als het ware plastische chirurgie toe door onderdelen van tekeningen samen te voegen. Zo stel ik uit onderdelen van tekeningen collages samen waarbij nieuwe modellen worden afgebeeld. De techniek stelt mij in staat nieuwe fantasie modellen te creëren, zonder of met dubbele geslachtskenmerken’’.

Share by: